erfgoedobject

Molenaarswoning

bouwkundig element
ID
80295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80295

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonhuis van de voormalige volmolen, gelegen aan de Dommel, op het einde van een beboomde aarden oprit en in een Engels park met enkele merkwaardige bomen. De volmolen van het onderslagtype werd opgericht door Jan Buyvoets, na toelating in 1610 van de prins-bisschop. Hij verdween vóór 1771-77, daar op de Ferrariskaart uit die jaren het complex niet meer wordt aangeduid. Aldaar verwijst enkel een brug over de Dommel, genoemd Volmeule Brugghe, waarschijnlijk naar de eertijds nabijgelegen molen. De bedrijfsgebouwen verdwenen in 1925, periode waarin waarschijnlijk ook het woonhuis volledig werd herbouwd.

Alleenstaand huis uit het begin van de 20ste eeuw; zes traveeën en één bouwlaag onder complexe bedaking (mechanische pannen) met twee recente klimmende linker dakkapellen.

Baksteenbouw op sterk verhoogde begane grond en gecementeerde plint met imitatievoegen en getoogde keldervensters. De linker helft van de voorgevel is opnieuw gevoegd. Twee hoger opgetrokken middentraveeën met puntgevel afgelijnd door doorgetrokken lisenen; zijtravee met hoeklisenen en verbindende getrapte baksteenfriezen. Brede getoogde vensters op hardstenen lekdrempels; bewaard houtwerk. Aangepaste deuropening met dito houtwerk; steektrap met ijzeren leuning. Lager westelijk aanbouwsel van latere datum. Recente haakse aanbouw tegen de achtergevel. Ten oosten van het woonhuis, recent losstaand dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen).

  • BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude foto op p. 129 met het voormalig molenrad.
  • BILSEN A., De wolnijverheid, in KENIS A. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 20-22.
  • BULTHUIS-VAN TUYL N. & BROM F., De Dommel en haar watermolens, Eindhoven, s.a., p. 36.
  • CUYVERS M., Watermolens op de Dommel, in KENIS E. - BILSEN A., Het Gengske 1988-1992 (Jaargang 1-5), Neerpelt, 1995, p. 192-193, afb.
  • TUYAERTS L., Inleiding tot de studie van de industriële archeologie van Neerpelt, onuitg. verhandeling, Hasselt, H.R.I.T.H.V., 1985, fol. 13-14, afbn.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.