Basisschool Sint-Huibrechts-Lille

Beschrijving

Wat achterin gelegen, aan straatzijde van een later muurtje met ijzeren hekken en een toegangshek tussen pijlers voorziene, voormalige vrije meisjesschool, waarvan het onderwijs sinds 1896 was toevertrouwd aan de dominicanessen van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans van Lubbeek; heden in totaal zeventien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) van 1901, wanneer een bewaarschool onder het bestuur van de zusters werd geopend, volgens onuitgegeven notities van J. Schuermans al in 1890 opgetrokken. In 1903-04, verlenging aan de oostkant met vier traveeën, door de bouw van een bijkomend lokaal voor de bewaarschool, alsook verlenging aan de westzijde met drie traveeën. In 1928, overname door de zusters Jozefienen. In 1932, ontdubbeling van de kleuterklas. In 1935, afstand van de groententuin van het naburige klooster in de Sint-Hubertusstraat voor de bouw van een lokaal voor de 4de graadsklas. In de jaren 1950, bouw van twee bijkomende kleuterklassen van baksteen en plaatsing van een omheining van cementplaten rond de speelplaats, in plaats van de voormalige haag. In 1957, bouw van twee bijkomende houten lokalen. Kort daarop, leggen van een nieuw dak en vervanging van de smalle vensters in de lagere klassen door brede.

Baksteenbouw op gecementeerde plint, met dito borstweringen, aanzet- en sluitstenen; aflijnende dubbele overhoekse en één rechte muizentand voor- en achteraan. Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en risalieten in vierde, zevende, elfde en vijftiende travee. Korfboogvormige muuropeningen op hardstenen lekdrempels; houtwerk overal vervangen door pvc. Zijpuntgevels met puntgevelvormige spaarvelden, schouderstukken en telkens twee oculi in geveltop. Gelijkaardig opgevatte achtergevel van zestien traveeën met risalieten in derde, tiende en dertiende travee; grotendeels rechthoekige vensters onder I-balken, van eind jaren 1950, ter vervanging van de oorspronkelijk waarschijnlijk overal korfboogvormige raamopeningen. Links aansluitend, recent aanbouwsel onder plat dak. Aan straatzijde, later parallel losstaand bijgebouwtje onder zadeldak (mechanische pannen). Ten oosten, haaks losstaand schoolgebouw onder zadeldak (mechanische pannen), van jaren 1950. Achteraan het schoolerf, parallel recent losstaand schoolgebouw onder plat dak.

• Congregatie der zusters Jozefienen te St.-Niklaas (Waas). Beknopte geschiedenis (1814-1964), St.-Niklaas-Waas, ca. 1964, p. 116-119.
  • JOOSTEN F. & VANDORMAEL D., Geschiedenis van het onderwijs te Sint-Huibrechts-Lille. De zusters Jozefienen. Een gouden jubileum (1928-1978), Sint-Huibrechts-Lille, 1978, p. 40-51 (pln.), 92-105.
  • SCHUERMANS J., Onuitgegeven notities over kerk en omgeving te Sint-Huibrechts-Lille, Neerpelt, 1985.

Auteurs: Pauwels, Dirk