Teutenwoning J. Ceelen-Keunen

Beschrijving

Gebouwd in 1877 en in 1881 voorzien van een bijgebouw. Aan straatzijde, ijzeren hekken op bakstenen muur met hardstenen afwerking, centraal dito toegangshek en stoep van gele cementtegels. Rechts van het niet toegankelijke erf, deels gecementeerde muur met ritmerende pijlers. In mei 2001 leegstaande dorpswoning met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) tussen beschilderde bepleisterde aandaken met schouderstukken en schouwen als topstukken.

Baksteenbouw op hardstenen plint; grotendeels vernieuwd houtwerk. Door een middenrisaliet gemarkeerde lijstgevel met geprofileerde beschilderde houten kroonlijst op sierlijke consoles, voorzien van voluten en acanthussen, waaronder fries met radmotieven. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempels, kordon vormend op de tweede bouwlaag, onder afgeschuinde dito lateien. Verdiepte, getoogde deur in een vlakke, afgeschuinde, hardstenen omlijsting op neuten; ijzeren traliewerk uit het interbellum en twee flankerende originele ijzeren voetschrapers. Blinde linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel met twee dito vensters, eertijds beluikt. Eenvoudiger achtergevel met getoogde, deels aangepaste benedenvensters en beluikte, rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempels en dito lateien; centrale rechthoekige deur in houten kozijn, met sierlijke roedeverdeling. Achteraan het huis ten noordwesten, lager aanbouwsel onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overhoekse tand.

Ten oosten en wat achterin gelegen, iets later losstaand dienstgebouwtje van baksteen op gecementeerde plint, onder plat dak met geprofileerde houten kroonlijst; getoogde en rondbogige muuropeningen met gecementeerde boogvelden, voorzien van geschilderd rankwerk.

• Het Liller Heem, 4, 4, 1986, p. 18, prentkaart.
  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaarten nrs. 28, 34.

Auteurs: Pauwels, Dirk