erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID: 80305   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80305

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Dorpswoning met dubbelhuisopstand; zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) met twee van een bolbekroning voorziene oeil-de-boeufs, in kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, daar reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), waar het pand voorkomt als een langer gebouw, waarvan het oostelijk deel in 1877 werd vervangen door het huidige nummer 5.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; bewaard houtwerk van vensters en geprofileerde kroonlijst. Voorgevel met aflijnende convex-concave fries. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en lateien, de drie linkse muuropeningen eertijds beluikt. Links, aangepaste getoogde poort van een dubbele rollaag en een platte laag. Met klimop begroeide linker zijpuntgevel met vlechtingen, getrapte schouderstukken, schouw als topstuk, één getoogd benedenvenster en één rechthoekig bovenvenster. Achtergevel met overhoekse muizentand, aangepaste rechthoekige muuropeningen en latere haakse aanbouw onder zadeldak (kunstleien) met gecementeerd aandak achteraan en bewaarde rechthoekige deur. Links van het huis, latere bakstenen pijlers en muurtje met twee recente hekken.

  • STALMANS L., Sint-Huibrechts-Lille in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, prentkaart nr. 28.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80305 (Geraadpleegd op 08-07-2020)