Alleenstaand burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis, van een voortuintje en in de jaren 1980 aan straatzijde van een ijzeren omheining met toegangshek voorzien; dubbelhuis van vijf traveeën en heden twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), opgetrokken in 1911-12 en een twintigtal jaar later verhoogd.

Witbeschilderde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint. Voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en middenrisaliet; horizontale accentuering door puilijst, verbindende rechte muizentand met dropmotief en aflijnende geprofileerde houten kroonlijst op dito consoles. Getoogde vensters, op de eerste bouwlaag op hardstenen lekdrempels, op de tweede op beschilderde gecementeerde lekdrempels; vernieuwde ramen. Verdiepte getoogde deur op hardstenen neuten, met dito trap en bewaard hout- en traliewerk. Verankerde blinde linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel met één getoogd benedenvenster. Gelijkaardige doch eenvoudiger achtergevel met getoogde muuropeningen. Achteraan, mogelijk latere aanbouw onder plat dak, namelijk achterkeuken en bergruimte, met rechthoekige en getoogde muuropeningen met vernieuwde ramen en deuren.

Auteurs: Pauwels, Dirk