Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Hoeve met gewijzigde ordonnantie; heden nog moeilijk te bepalen aantal traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht en evenwijdig op de straat, mechanische pannen), opgericht in 1745, confer jaartalankers in de oostelijke zijpuntgevel en jaartal binnen op een eiken balk gebeiteld. In zijn huidige vorm waarschijnlijk reeds voorkomend op de Ferrariskaart (1771-77), zeker aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Op kadasterplannen van 1890, aanduiding van een bijbehorend element, waarschijnlijk een stalling, in 1898 verbouwd tot een bijkomende woning.

Recent volledig bepleisterde en witbeschilderde, met gewone ankers en krulankers verankerde baksteenbouw op zwartbeschilderde plint. Deels aangepaste, rechthoekige vensters op beschilderde gecementeerde lekdrempels, deels onder houten lateien; vernieuwd houtwerk onder meer luiken aan straatzijde. Sterk gewijzigde noordgevel. Westelijke zijpuntgevel met recente aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten).

Ten westen, losstaand haaks dienstgebouwtje, met verticale beschieting, onder zadeldak (Vlaamse pannen), heden garage; ankerbalkgebint van twee traveeëen. Daar dit dienstgebouwtje niet voorkomt in de Atlas van de Buurtwegen (1845), moet het dateren van de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw .

• Het Liller Heem, 14, 1996, p. 149-153, afb.

Auteurs: Pauwels, Dirk