Kapel der Drie Gezusters

Beschrijving

Door een beukenhaag en leilinden omgeven en rondom van een gekasseide stoep voorziene, zuidwaarts georiënteerde kapel, gewijd aan de Heiligen Berthilia, Eutropia en Genoveva. Neogotisch bedehuis van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien) met metalen kruis boven sluiting, in 1900 gebouwd door Jan Slegten, timmerman en voorzitter van de kerkfabriek, naar aanleiding van een gelofte gedaan tijdens de ziekte van zijn zoon Mathijs Theodoor in 1880, confer hardstenen gevelsteen boven deur, met jaartal. In 1976, restauratie. In 1998, val van een balk en voorlopige herstellingswerken door de gemeente.

Gedurende decennia toevluchtsoord voor bedevaarders om voorspraak af te smeken tegen kinderziekten en moeilijke bevallingen. Op de eerste zondag van juni, nog jaarlijkse kinderzegen.

Verankerde baksteenbouw; gebruik van hardsteen voor deurlatei; witbeschilderde gecementeerde afwerking bij versneden steunberen, spitsbogig drielobbig boogveld boven deur, deklijsten van voorgevel en van kruis voorzien topstuk met spitsboognis; gecementeerde afwerking van afzaat van sokkel en lekdrempels; vernieuwd houtwerk, onder meer kroonlijst. Voorgevel met op elkaar gestelde steunberen, spitsboogportaal in dito spaarveld met rechthoekige deur en puntgevelvormige bekroning met schouderstukken en iets vooruitspringend rechthoekig topstuk, voorzien van dropmotieven. Zijgevels met telkens twee lanvetvensters; sluiting met drie gelijkaardige vensters, van elkaar gescheiden door overhoekse steunberen. Bepleisterd en witbeschilderd interieur op plint, voorzien van imitatievoegen; spitstongewelf.

Mobilair: gipsen beelden van de Heiligen Berthilia, Eutropia en Genoveva; beschilderd houten neobarok altaar; cementtegelvloer.

• Het Liller Heem, 10, 1992, p. 71-74, afbn.; 17, 1999, p. 51-56, afbn.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 119.
  • VAN DE WEERD H., Geschiedenis der parochie en gemeente St.-Huibrechts-Lille, in Limburg, 1933-34, p. 43.

Auteurs: Pauwels, Dirk