erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
80338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan straatzijde en rechts van het erf van een beukenhhag en een ligustrumhaag voorziene hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-koeienstal-woonhuis met enkelhuisopstand; zes à zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Verankerde baksteenbouw, met aflijnende dubbele overhoekse muizentand en deels bewaard houtwerk. Rechthoekige vensters op gecementeerde lekdrempels; getoogde deur. Schuifstaldeur onder betonnen en schuurpoort onder houten latei. Blinde gecementeerde linker zijgevel met later, haaks aangebouwd dienstgebouw met stallingen onder lessenaars- en zadeldaken (golfplaten), met rechthoekige muuropeningen en in de met een rechte muizentand afgelijnde achtergevel, getoogde venstertjes met ijzeren roeden. Rechter zijgevel met rechthoekige benedenvenster en twee getoogde vensters in geveltop. Achtergevel met latere aanbouwsels onder lessenaarsdak (golfplaten).

Rechts van de hoeve, oude boomgaard met later, losstaand dienstgebouw onder dito bedaking, met aansluitend hondenhok. Achteraan het erf, recente, losstaande dienstgebouwen, namelijk koeienstal van snelbouwsteen, open schob van betonblokken en twee garages, onder zadel- en lessenaarsdak (golfplaten en mechanische pannen).


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80338 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.