Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Alleenstaande hoeve met ordonnantie: woonhuis-dorsschuurtje; vier traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) met één klimmende dakkapel, daterend van 1930, confer gevelstenen links en rechts van voordeur, met inscripties: W[illem] T[ielemans]/ M[aria] D[rieskens] en 1930. Achter het woonhuis, ronde gecementeerde waterput.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint in imitatiebreuksteen; aflijnende rechte muizentand en bewaard houtwerk bij het hele complex. Voorgevel geritmeerd door lisenen met verbindende dubbele dito muizentand, waarboven geprofileerde houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels, onder I-balken met rozetten. Linker zijgevel met twee getoogde vensters in geveltop. Rechter zijgevel met luik in top, onder houten latei, en getoogd benedenvenstertje.

Achteraan, originele haakse aanbouw onder zadeldak (kunstleien), eertijds koeien- en schapenstal, met getoogde en rechthoekige muuropeningen, deels onder houten lateien; rechts hiervan, later aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten); voorts twee recente losstaande dienstgebouwjes onder dito lessenaarsdak.

Auteurs: Pauwels, Dirk