erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
80346
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80346

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Naast de spoorweg Antwerpen-Neerpelt gelegen, aan straatzijde van een later bakstenen muurtje met ijzeren leuningen en dito hek tussen pijlers voorziene, alleenstaande, voormalige bediendewoning; enkelhuishuisopstand; twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien), uit het begin van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatievoegen; gebruik van gele en oranje baksteen voor omlijstingen en verluchtingsgaten; deels gecementeerde geveltop met patroon van rechthoeken; grotendeels bewaard houtwerk, onder andere windborden. Rechtse travee met markerende rechthoekige erker van één bouwlaag Rechthoekige muuropeningen op gecementeerde lekdrempels. Verdiepte deur in een omlijsting van afwisselend rechte en overhoekse muizentand. Eenvoudiger linker zijgevel met waarschijnlijk originele aanbouw onder half schilddak. Volledig met kunstleien beklede achtergevel met waarschijnlijk originele haakse aanbouw onder zadeldak (kunstleien).

  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 42.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Hekwerk, ommuring voortuin, windborden en buitenschrijnwerk, achterbouw en kunstleien zijn bij verbouwingen weggehaald. De opstand van de woning, het gabariet, het materiaalgebruik van het exterieur, en de algemene exterieure kenmerken van de woning illustreren nog de omschreven erfgoedwaarde.

  • Informatie verkregen van de eigenaar, augustus 2017.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80346 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.