Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Met klimop begroeide villa, gelegen in een ruime Engelse landschapstuin. Aan de Dorpsstraat, een later gietijzeren hek op hardstenen muurtje, met twee dito toegangshekken tussen geprofileerde vierkante hardstenen pijlers met vaasbekroning, aan de A. Lapidestraat, een betonplaten omheining en aan de Ringlaan, een beukenhaag.

Dubbelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder gecombineerd zadeldak (kunstleien), ten noorden afgewolfd, voor- en achteraan met telkens één dakkapel onder zadeldakje, van eind 19de- of begin 20ste eeuw. De drie linkse traveeën vormen een breedhuis, de rechtse traveeën een diephuis.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met imitatiebossage en rechthOekige betraliede keldergaten; bewaard houtwerk, onder andere dakgoten en sierlijke windborden met bolbekroningen. Horizontale accentuering door witbeschilderde gecementeerde banden en twee waterlijsten tussen de bouwlagen Diephuis gemarkeerd door driezijdige erker, eertijds slechts van één bouwlaag met bekronend balkon met opengewerkte balustrade, later van tweede bouwlagen "in stijl" voorzien. Getoogde en rondbogige vensters op hardstenen lekdrempels; roedeverdeling boven- en onderaan, met gekleurd glas. Rondbogige ingangsportiek met verdiepte getoogde deur, voorzien van hardstenen steektrap. Analoge zijgevels. Linkse zijgevel met twee gedichte vensters en latere vijfzijdige erker met rechthoekige muuropeningen, waarboven terras met opengewerkte balustrade, ter vervanging van de kleinere originele uitbouw. Rechter zijgevel met originele aanbouw van één bouwlaag, met bekronend balkon, en aansluitende hogere aanbouw, oorspronkelijk onder plat dak, heden onder half schilddak; grotendeels getoogde muuropeningen, onder andere deur met steektrap. Analoge, doch eenvoudiger achtergevel met fraaie ijzeren leuning op de tweede bouwlaag, twee recent aangebouwde veranda’s, dito portiek en originele rechthoekige aanbouw van één bouwlaag. Ten zuidoosten, iets later en evenwijdig met het diephuis opgetrokken, losstaand, verankerd bakstenen dienstgebouw, heden garage, onder zadeldak (kunstleien). Aflijnende rechte muizentand. Getoogde muuropeningen. Oostelijke zijpuntgevel met houten luik in geveltop. Ten oosten hiervan, vier recente, aansluitende garages onder lessenaarsdak (golfplaten).

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 40.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 28.