Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Alleenstaande woning, wat achterin gelegen en vooraan van breukstenen muurtjes van mogelijk latere datum voorzien. Heden woonst en café. Kubistisch-expressionistische woning; vijf traveeën en twee à drie bouwlagen onder platte bedaking, volgens de bewoner op het eind van de jaren 1930 gebouwd naar ontwerp van een architect uit Marseille.

Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw met bekronende terrassen. Afwisselende volumewerking, door de halfronde linkse erker, de linker uitbouw, de twee rechthoekige rechtse erkers, alle van één bouwlaag, en de rechtse dakkamer. Rechthoekige muuropeningen op deels kordon vormende lekdrempels, register vormend bij de erkers; grotendeels vernieuwd houtwerk; bewaarde ijzeren deur met flankerend vensterje, allebei met behouden traliewerk. Rechter zijgevel met eveneens behouden ijzeren deur met bakstenen bordes. Achteraan, latere bakstenen aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten).

Auteurs: Pauwels, Dirk

Volgens kadasteronderzoek werd het pand in gebruik genomen in 1938.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overpelt, afdeling I, 1938/4.