erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
80351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis van het breedhuistype, oorspronkelijk met neoclassicistische gevelversiering; heden zeven traveeën op de eerste bouwlaag en zes traveeën op de tweede bouwlaag, onder zadeldak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) wordt een voormalige bebouwing aangeduid in de vorm van een langgestrekt hoekpand met de Houtmolenstraat. Eind 19de eeuw nog maar deels van een bovenverdieping voorzien, confer oude afbeeldingen. Erf niet toegankelijk.

Baksteenbouw op veel latere hardstenen plint, recent opnieuw vlak bepleisterd en witbeschilderd; deels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst op dito consoles met bolversiering. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken op hardstenen lekdrempels, beneden recent vervangen en geprofileerd. Rechter zijpuntgevel met één rechthoekig venster in geveltop en latere aanbouw van één bouwlaag onder platte bedaking, voorzien van een rondboogportiek met getoogde deur met waaier in het bovenlicht.

Ten oosten aansluitende witbeschilderde bakstenen afsluiting met hardstenen afwerking en ijzeren hek, het centrale toegangshek tussen vierkante pijlers met hardstenen bolbekroning.

Nog meer ten oosten, haaks witbeschilderd bakstenen dienstgebouw, heden tot garage aangepast, met vooraan hoeklisenen, dropmotief en drielobbig spaarveld in de geveltop met centrale ruitvormige versiering; in het verlengde, lager inspringend aanbouwsel; beide dienstgebouwen onder zadeldak (leien) en met getoogde muuropeningen.

  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 41.
  • KLEUTGHEN A., Een eeuw “Nut en Vermaak” in Overpelt. Kroniek van een muziekmaatschappij, Overpelt, 1987, p. 9, prentkaart op p. 11.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 29, prentkaart nr. 35.
  • VANDERHENST R., Widde’t nog van toen, Overpelt, 1993, p. 54, foto op p. 31.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.