erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
80352
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80352

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ten noorden aan straatzijde van een ijzeren toegangshek voorziene villa, thans winkel-woonhuis; drie traveeën (beneden), vier traveeën (boven) en twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien) met dakschild ten zuiden en één dakkapel onder tentdakje op geprofileerde consoles, uit eind 19de- of begin 20ste eeuw. Gelegen op het driehoekig pleintje met het monument van beide Wereldoorlogen, eertijds Sint-Martinusplein genoemd. De linkse traveeën vormen een breedhuis, de rechtse traveeën en diephuis. Oorspronkelijk was laatstgenoemde voorzien van een vijfzijdige erker van één bouwlaag, bekroond met een balkon met opengewerkte balustrade, heden vervangen door een recente erker, en tevens van windborden, confer oude foto’s.

Baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint met imitatiebossage; gebruik van gele baksteen voor horizontaliserende banden en omlijstingen; zandsteen voor kraagstenen van deurportiek; decoratieve glazuurtegels in de boogvelden, met gestileerde florale motieven met art-nouveau-inslag; grotendeels bewaard houtwerk doch vernieuwde kroonlijst. Getoogde, korfboogvormige en rondbogige, al dan niet gekoppelde muuropeningen op doorlopende hardstenen lekdrempels met deels vierkante roedeverdeling voorzien van gekleurd glas; centrale deurportiek met bekronend balkon met opengewerkte balustrade; verdiepte deur met behouden traliewerk met rozetten en palmetten, bovenlicht met gekleurd glas-in-lood met art-nouveauinslag en hardstenen trap met geprofileerde treden. Eenvoudiger, verankerde rechter zijgevel op beschilderde gecementeerde plint met twee getoogde keldergaten. Achteraan het breedhuis, originele haakse aanbouw met getoogde muuropeningen. Achteraan het diephuis, eertijds losstaand, heden door een recente aanbouw met de woning verbonden, origineel dienstgebouw onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen), voorzien van dito muuropeningen en een aflijnende rechte muizentand met dropmotief.

  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p.40, 41.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 44.
  • VANDERHENST R., Widde’t nog van toen, Overpelt, 1993, p. 37, foto.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80352 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.