erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
80353
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80353

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Burgerhuis: tuin
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis, dat steeds met de aan de andere zijde van de weg gelegen hof een geheel heeft uitgemaakt. Vooraanstaande eigenaars gekend vanaf 1775. In 1953, opknapbeurt. In de 18de eeuw hoorde enkel de kleine koer bij het huis, de achtergebouwen bij aanpalende panden. Deze toestand wijzigde in de eerste helft van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen (1845). Terzelfder tijd met de verbouwingswerken aan de voorbouw, zijn er toen haaks op de achtergevel een paar dienstgebouwen opgetrokken. Het perceel liep toen al tot aan de Zeldert. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien) tussen aandaken met schouderstukken en schouwen als topstukken, in kern uit de 18de eeuw maar met 19de-eeuwse ordonnantie. Achterwaarts uitgebreid in de 19de eeuw, confer spant en achtergevel.

Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw; bewaard houtwerk, onder meer een geprofileerde kroonlijst op sierlijke dito consoles, versierd met schelp en bloemen. Voorgevel voorzien van een geprofileerde puilijst, doorlopend aan de hoeken van de eerste bouwlaag, paneelwerk op de borstweringen en verticaliserende groeven met centraal rond motief tussen de muuropeningen van de gelijkvloerse verdieping. Getoogde vensters met beneden doorlopende bovendorpels en hardstenen lekdrempels in geprofileerde omlijstingen, met op de tweede bouwlaag neororocosluitstenen, bestaande uit een schelp met rocailles en rozet, en dito consoles, bestaande uit een voluut met rozet en bladwerk. Getoogde deur in een hardstenen geprofileerde omlijsting met dito geprofileerde tredes; bekronend blind venster met centrale spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje achter glas, geflankeerd door rocailles en voluten met acanthussen.

Blinde rechter zijpuntgevel met krulankers met gekrulde spie. Onbepleisterde verankerde 19de-eeuwse achtergevel met getoogde vensters op hardstenen lekdrempels en getoogde deur in een vermoedelijk hergebruikte kalkstenen 18de-eeuwse omlijsting; houtwerk van deur en bovenlicht met fraaie roedeverdeling eveneens uit de 18de eeuw. Haakse stalling onder zadeldak (pannen).

Interieur: centrale gang met links en rechts twee achter elkaar gelegen ruimten. Bepleisterde plafonds met moer- en kinderbalken, waartussen troggewelfjes. Drie 18de-eeuwse schouwen met gestucte schouwboezem, onder andere voorzien van gestileerd bloem- en bladwerk. Bewaarde binnenluiken beneden.

  • Afdeling ROHM Limburg, Cel Monumenten en Landschappen, dossier nr. 2118.
  • CEULEMANS M. &- VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaarten op p. 47.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80353 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.