Brouwershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalig brouwershuis, later gelijknamige herberg, heden woonst. De brouwerij Kerkhofs, rechts ervan gelegen, werd gesloopt op het einde van de jaren 1930. Burgerhuis van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig aan de straat, kunstleien), van circa 1900.

Verankerde baksteenbouw; beschilderde gecementeerde afwerking voor van imitatievoegen voorziene plint, horizontaliserende, tussen beide bouwlagen geprofileerde muurbanden, bovenaan met diamantkop versierde middenstijlen op hardstenen basis, aanzet- en sluitstenen, panelen op borstweringen, alsook voor de onder andere met palmetten versierde consoles van de vernieuwde kroonlijst. Verticale ritmering door middenrisaliet en hoeklisenen. Per twee gekoppelde rondbogige vensters op geprofileerde hardstenen lekdrempels; recente ijzeren leuningen en vernieuwd houtwerk. Verdiepte getoogde deur; bewaard hout- en traliewerk, recente houten trap en dito bovenlicht.

Blinde linker zijgevel. Rechter zijgevel met getoogd venster in geveltop. Eenvoudiger, met rechte muizentand afgelijnde achtergevel met analoge muuropeningen en één rechthoekig aangepast bovenvenster. Achteraan, van dito muizentand voorziene, haakse aanbouw onder zadeldak (golfplaten).

Achteraan het erf, parallel origineel dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met recente verbindende bouwsels.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 37.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaarten nrs. 31, 45, foto’s nrs. 33-34, 46, 69.
  • VANDERHENST R., Widde’t nog van toen, Overpelt, 1993, p. 69, prentkaart op p. 24.

Auteurs: Pauwels, Dirk