Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Eertijds en tot 1952 kapelanie, heden zetel van het OCMW. Breedhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit begin 20ste eeuw.

Baksteenbouw met hardstenen afwerking voor van één rechthoekige keldergat voorziene, geprofileerde plint, dito waterlijsten en doorgaans doorlopende lekdrempels, aanzet- en sluitstenen, hoekblokken onderaan en steektrap, neuten en accoladeboogvormig geprofileerde tussendorpel van de verdiepte deur; getrapte baksteenfries; geprofileerde houten kroonlijst op dito consoles. Bovenaan links gekoppelde, korfboogvormige muuropeningen; houtwerk grotendeels vervangen door pvc; deur met bewaard hout- en traliewerk. Linkse zijgevel met recente bekleding. Rechtse zijgevel met twee gedichte getoogde keldergaten, recent benedenvenster en bovenaan getrapt spaarveld. Eenvoudige, met rechte muizentand afgelijnde achtergevel met getoogde muuropeningen; recente haakse aanbouw onder lessenaarsdak (mechanische pannen).

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 37.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaarten nrs. 31, 45, foto’s nrs. 33-34, 69.

Auteurs: Pauwels, Dirk