Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Beschrijving

Wat achterin gelegen, door enkele eiken beschaduwd, georiënteerd neogotisch bakstenen bedehuis met gecementeerde afwerking voor stoep, plint, dekstenen, afgeschuinde lekdrempels en versneden steunberen, vooraan op elkaar gesteld en overhoeks bij de driezijdige sluiting; twee traveeën onder zadeldak (leien), opgetrokken in 1906, confer inscriptie op hardstenen gevelsteen: O.L.VROUW/ VAN/ SMARTEN/ 1906. Achteraan het bedehuis, zeven recente gecementeerde kapelletjes met de Zeven Smarten van Maria onder zadeldakjes (mechanische pannen). De kapel vervangt een ouder, eertijds ongeveer op dezelfde plaats gelegen bedehuis, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845) en mogelijk op de Ferrariskaart (1771-77).

Voorgevel met spitsbogige, van een hardstenen trap voorziene deurportiek en tuitgevelvormige bekroning met aandak en gecementeerd kruis; rechthoekige deur met drielobbige roedeverdeling in het rondbogig bovenlicht. Zijgevels met telkens twee spitsboogvenstertjes met ijzeren roedeverdeling; sluiting met drie gedichte dito venstertjes; aflijnende overhoekse muizentand.

Bepleisterd en witbeschilderd interieur; overkluizing door middel van tongewelf; behouden cementtegelvloer; gecementeerde Lourdesgrot met gipsen Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Auteurs: Pauwels, Dirk