erfgoedobject

School

bouwkundig element
ID
80373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80373

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

School, circa 1900 gebouwd op initiatief van de eerste pastoor van de parochie, E.H. Habets. In 1937, bouw van twee klaslokalen voor kleuters, aanleg van een nieuwe speelplaats en afzetten van de al bestaande met betonnen platen. In 1940, omvorming van de gemengde lagere school in een lagere meisjesschool. In 1954, bouw van een bijkomend lokaal voor kleuters. Heden jongensschool van het gemeenschapsonderwijs. Aan straatzijde deels van een omheining van betonplaten (1937), deels van ijzeren hekken op bakstenen muurtje tussen dito pijlers (1937) voorzien breedhuis van elf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de Lindelsebaan, kunstleien).

Baksteenbouw op gecementeerde plint met gaten in hardsteenblokken; zes oudere linkse traveeën van donkerder baksteen; aflijnende dubbele overhoekse muizentand; ramen en deuren van pvc. Ritmerende lisenen en bakstenen waterlijst bij de zes linkse traveeën. Aldaar getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Later aangebouwde rechtse traveeën met één getoogd en verder brede rechthoekige vensters onder witbeschilderde betonnen lateien. In de vierde travee, getoogde deur in bakstenen omlijsting op hardstenen neuten. Linkder zijpuntgevel met analoge lisenen en twee oculi in geveltop; blinde rechter zijpuntgevel met latere aanbouw onder plat dak. Aan de Lindelsebaan, recent rood bepleisterde, blinde achtergevel en latere, van rechthoekige muuropeningen voorziene aanbouwsels onder vlakke bedaking en lessenaarsdak.

  • Congregatie der zusters Jozefienen te St.-Niklaas (Waas). Beknopte geschiedenis (1814-1964), St.-Niklaas-Waas, ca. 1964, p. 123-125, afbn.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: School [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80373 (Geraadpleegd op 23-06-2021)