Pastorie van de parochie Lindelhoeven

Beschrijving

Aan de straatzijde van een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers voorzien, volledig omgracht en in een ruime tuin gelegen op een plaats die eertijds dienst deed als schans. Cementstenen oprit met bruggetje over de gracht. In 1905 gebouwd, confer hardstenen gevelsteen met inscriptie: AEDIFICAVIT H. HABETS/ PRIMUS PASTOR HUIUS/ ECCLESIAE ANNO 1905. Vijf traveeën en één à twee bouwlagen onder gecombineerd zadeldak (mechanische pannen) tussen aandaken, met schouder- en topstukken, voorzien van hardstenen afwerking; aanbouwsels onder analoge dakschilden, zadel- en plat dak. De twee linkse traveeën vormen een breedhuis, de drie rechtse traveeën een diephuis.

T-vormige baksteenbouw, vooraan op hardstenen plint, elders op gecementeerde plint met keldergaten links; houtwerk grotendeels vernieuwd of vervangen door pvc; aflijnende, afgeschuinde rechte muizentand. Getoogde, van afgeschuinde neggen voorziene muuropeningen op hardstenen lekdrempels, bij het diephuis in Brugse travee met in geveltop een centrale spitsboognis met hardstenen sokkeltje, waarop eertijds vermoedelijk een beeld; deur met hardstenen steektrap. Eenvoudiger zij- en achtergevels. Linkse zij- en puntgevel achteraan op de eerste bouwlaag gecementeerd met imitatievoegen, op de tweede bouwlaag en in geveltop voorzien van recente kunstleien bekleding.

Achteraan, originele aanbouw met lagere aanbouwsels, waarvan het haakse met drie rechthoekige duiven- of uilengaten in geveltop; voor het overige, getoogde muuropingen. Achter de pastorie, losstaand parallel dienstgebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met later aangebouwde garage en berghok onder lessenaarsdak.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, foto op p. 56.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 246, 306.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaart nr. 10.

Auteurs: Pauwels, Dirk