Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met vier dakkapellen onder plat dak vooraan en idem dito achteraan, naar verluidt naar ontwerp van architect J. Ritzen (Antwerpen) en daterend uit het interbellum.

Baksteenbouw met twee betraliede keldergaten; bewaard houtwerk. Alternerend metselverband onder de houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde, zwarte geglazuurde lekdrempels. Begane grond versierd met dezelfde tegels, zowel aan de winkelpui van nummer 8, als aan de twee deurportieken van nummer 10, waarvan de linkse portiek met afgeschuinde zijwanden, bewaard traliewerk in zigzagvorm en hardstenen trap, waarvoor een halfrond betralied keldergat in de stoep. Analoge doch eenvoudiger achtergevel.

• MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, foto nr. 62.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaart nr. 31, foto nr. 33.WINKEL F. VAN, Meegedeelde gegevens, Hechtel-Eksel.

Auteurs: Pauwels, Dirk