Parochiekerk Sint-Cornelius

Beschrijving

Georiënteerd bedehuis, in 1968-69 gebouwd naar ontwerp van architect A. Nivelle (Hasselt). Circa 1905, afbraak van de oude, eerst (1681) aan Sint-Kwinten en later aan Onze-Lieve-Vrouw der zeven Weeën toegewijde kapel, ook Lindelse Kapel genoemd, waarvan de grondvesten vermoedelijk teruggaan tot 8ste eeuw en die enkele keren werd verbouwd waarbij het dak werd aangepast en vernieuwd, confer het jaartal 1836 in het pannendak, merkbaar op een oude prentkaart. Deze eerste noodkerk voor de zelfstandig geworden parochie Lindelhoeven was een kleine verankerde, door een kerkhof omgeven baksteenbouw onder zadeldak, met ingebouwde toren voorzien van een ingesnoerde naaldspits, een lager koorgedeelte en latere aanbouwsels onder zadel- en lessenaarsdak. In 1908, voltooiing van de circa 1905 begonnen nieuwe neogotische zaalkerk onder zadeldak met dakruiter, naar ontwerp van architect E. Collès (Elsene, plan van 1902), die op haar beurt in 1968 werd afgebroken.

De plattegrond van het huidige bedehuis beschrijft een quasi rechthoekige zaalkerk met een westelijk deurportiek, ten noordoosten aanleunende lokalen, onder meer de sacristie, een afgeronde koorpartij en een losstaande klokkentoren ten noorden.

Moderne bakstenen zaalkerk met witbeschilderde betonnen afwerking onder vlakke bedaking. Verticaliserende rechthoekige muuropeningen met metalen roedeverdeling; grote vensterpartijen. Noordelijke zijgevel met bronzen (?) Christus aan het kruis. Ten noorden, losstaande klokkentoren met bekronend metalen kruis.

Interieur: vlakke houten zoldering rustend op radiaal aangebrachte balken.

Mobilair uit de oude kerk: gepolychromeerde beelden van Heiligen Eligius (circa 1700, terracotta?), Cornelis (midden 19de eeuw, gips) en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (tweede helft 19de eeuw, hout); twee houten beelden van Jezus en Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart (19de eeuw).

Mobilair voor de nieuwe kerk, gecreëerd circa 1968: gepolychromeerd triomfkruis; tabernakel van wit metaal en eik; doopvont van geslagen koperplaat; kruisweg van terracotta door ateliers Van Houtte (Brussel); geometrische kleurrijke glasramen.

• Archief A.M.L.-Brussel, plannenfonds K.C.M.L., provincie Limburg, Overpelt, parochiekerk St.-Cornelius.
  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaarten op p. 51-52 (neogotische kerk), foto op p. 80 (idem).
  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Neerpelt, Brussel-St.-Truiden, 1977, p. 34.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 186 (eerste kerk), 244-245 (idem dito), 315 (idem dito).
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, prentkaarten nrs. 8 (oude kapel) - 9 (neogotische kerk).
  • VAN DE WEERD H., Kerken en kapellen in de Limburgsche Kempen, in Verzamelde Opstellen uitgegeven door den Geschied- en Oudheidkundigen Studiekring te Hasselt, 2, 1926, p. 24.

Auteurs: Pauwels, Dirk