erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Barbara

bouwkundig element
ID
80397
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80397

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zuidwest-noordoost georiënteerd bedehuis, gebouwd in 1967 naar ontwerp van architect P. Stevens (Hasselt), confer gedenksteen in het portaal: IN HET JAAR 1967/ WERD DEZE KERK GEBOUWD ONDER HET BESTUUR VAN:/ Z.E.H. BOCKEN, PASTOOR/ E.P. CLEMENTIAAN, RECTOR/ G. SERESIA, BURGEMEESTER/ +/ ARCHITECT/ P. STEVENS, HASSELT/ AANNEMER: J. LOOS, OVERPELT. In het begin der jaren 1950, bouw van het vorige bedehuis op Holheide, op de hoek van de Holvenstraat met de huidige Zonnedauwlaan, tegen de klaslokaaltjes van 1937. In 1952, inzegening van deze kapel door pastoor Cartuyvels uit Overpelt centrum. In 1967, omvorming tot klaslokalen van de voormalige kapel, na de oprichting van de huidige moderne kerk.

De plattegrond beschrijft een zaalkerk met een losstaande westtoren, een iets hoger opgetrokken zuidwestpartij en een vlakke koorsluiting met rechthoekig aanbouwseltje, namelijk het zijportaal.

Baksteenbouw met betonnen afwerking onder vlakke bedaking. Rechthoekige muuropeningen met metalen ramen, in de rechter zijgevel deel uitmakend van een horizontaliserend vensterregister. Voorgevel met rechthoekig portaal, luifel op ijzeren pijlers en dito kruis. Zijgevels met geprofileerde daklijsten. Opengewerkte, met plaatwerk beklede westelijke klokkentoren onder zadeldakje met bekronend kruis.

Interieur: vlakke zoldering bekleed met plaatwerk van kunststof.

Mobilair: houten altaar; metalen kruisweg; decoratieve glasramen met geometrisch patroon.

  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, foto nr. 11 (van de voormalige kapel op Holheide).

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Barbara [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80397 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.