Douanegebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Douanegebouwen

Beschrijving

Voormalige douanegebouwen, sinds 1960 particuliere woningen en kantoor van het Ministerie van Financiën, controle der douane en accijnzen (nummer 37); ordonnantie: dubbelhuis-twee gekoppelde enkelhuizen-twee dito-twee dito-voormalig dubbel-, thans enkelhuis (met voormalige centrale deur omgevormd tot venster); in totaal zeventien traveeën en één bouwlaag onder vlakke bedaking met flankerende dakschilden (kunstleien), uit eind 19de- eerste helft 20ste eeuw. De drie linker, rechter en centrale travee springen vooruit en vormen diephuizen met van schouderstukken en gecementeerde daklijsten voorziene, trapezoïdale bekroning, terwijl de vierde tot zevendetravee en elfde tot veertiende travee breedhuizen uitmaken.

Baksteenbouw op gecementeerde plint; gebruik van gele baksteen voor banden, boogruggen en aflijnende rechte muizentand, deels met dropmotief; grotendeels vernieuwde ramen en deuren. Getoogde muuropeningen op deels vernieuwde, hardstenen lekdrempels. Nummer 37 met achteraan twee latere aanbouwsels onder plat en lessenaarsdak; overige nummers met recent bepleisterde en witbeschilderde achtergevels, met volledig aangepaste rechthrechthoekige muuropeningen, en zes recente losstaande garages onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., 1986: Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 44 (prentkaart).

Auteurs: Pauwels, Dirk