Op de Dommel gelegen slagmolen van het Haspershoven

Beschrijving

Molen waaruit lijn- of koolzaad olie werd geslagen. In 1846 werd te Overpelt 21 hectare 80 are koolzaad gewonnen en in 1895 nog 26 hectare 64 are. Watermolen van het onderslagtype. Waarschijnlijk is hij altijd een vrije molen geweest. In 1218, oudste vermelding. In 1901-02, restauratie met behoud van het oude raderwerk. Tot in de jaren 1960 was de molen nog in werking als korenmolen. In 1977, omvorming tot woonhuis. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) aangeduid als een langgestrekt pand, haaks op de Dommel.

Deels met klimop begroeide, volledig bepleisterde en witbeschilderde verankerde baksteenbouw; heden vijf, oorspronkelijk vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok schuin ten opzichte van de straat, mechanische pannen), in zijn huidige vorm grotendeels uit de 19de eeuw, mogelijk ouder in kern. Eertijds volledig gecementeerd en van imitatievoegen voorzien, confer oude prentkaart. Vernieuwd houtwerk, onder meer van kroonlijsten. Getoogde en recente rechthoekige muuropeningen. Achtergevel met recente aanbouw van betonblokken onder plat dak. Zijgevel aan de Dommel met metalen onderslagrad. Betonnen sluiswerk. Verdwenen binnenwerk.

• Belgisch Molenbestand, Molendatabase van vzw Molenzorg.
  • Drossaard Clercx feesten, Overpelt, 18-26 juni 1960, s.l., 1960.
  • BULTHUIS-VAN TUYL N. & BROM F., De Dommel en haar watermolens, Eindhoven, s.a., p. 35-36, foto op p. 35.
  • BUSSELS M., De Dommelmolens der abdij van Floreffe, in Het Oude Land van Loon, 3, 1948, p. 49-57.
  • CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 12.
  • HOLEMANS H. & SMET W., Limburgse watermolens. Kadastergegevens: 1844-1980, s.l., 1985, p. 64-65, afb. op p. 66.
  • MOLEMANS J., Historisch-naamkundige studie van Sint-Huibrechts-Lille, St.-Huibrechts-Lille, 1976, p. 315-316.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, z.pag., foto nr. 23.

Auteurs: Pauwels, Dirk