erfgoedobject

Jongens- en meisjesschool

bouwkundig element
ID
80412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80412

Juridische gevolgen

Beschrijving

Repetitief analoge, T-vormige gebouwen, Het meeste noordelijke heden wijnclub, lokaal van vrouwenvereniging en lokaal voor gehandicapten, het meest zuidelijk gelegen thans kleuter- en lagere school De linde; respectievelijk vijftien en twaalf traveeën en één bouwlaag onder gecombineerde zadeldaken (mechanische pannen), uit het begin van de 20ste eeuw. De drie linker traveeën vormen een diep-, de rechter traveeën een breedhuis.

Baksteenbouw met gecementeerde afwerking voor plint, muurbanden, lekdrempels, aanzet- en sluitstenen; gebruik van hardsteen voor muurband, verluchtingsgaten, lekdrempels, aanzet- en diamantkopsluitstenen; grotendeels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst en windborden op consoles bij diephuis. Aflijnende rechte en dubbele overhoekse muizentand. Getoogde muuropeningen.

De huidige vensters van de zesde, tiende en veertiende travee van het meest noordelijke gebouw waren eertijds deuren. Zijgevel van het diephuis met centrale puntgevelvormige bekroning met in spaarveld de inscriptie: SCHOOL. Rechter zijpuntgevel van breedhuis met getrapte baksteenfries en latere aanbouw.

Diephuis van het zuidelijke gebouw met latere aanbouw vooraan onder afgewolfd zadeldak met rechthoekige muuropeningen op geglazuurde afgeschuinde lekdrempels, onder betonnen luifel bij het rechtse vensterregister. Analoge achtergevels.


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Tuinwijk Overpelt-Fabriek

  • Is gerelateerd aan
    Schoolmeesterswoning


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jongens- en meisjesschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.