Villa Jeanne d'Arc

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Jeanne d'Arc

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tuinwijk Overpelt-Fabriek

Beschrijving

Voormalige ingenieurswoning, daarna tijdelijk bewoond door de zusters van Overpelt-Fabriek. In een ruime tuin met onder meer een paar esdoorns gelegen villa; twee traveeën en één bouwlaag onder overkragende, gecombineerd, geknikt zadel- en mansardedak (mechanische pannen en kunstleien) met in totaal vijf dakkapellen onder doorlopend dakschild, uit het interbellum. De linkse travee vormt een diephuis, de rechtse travee een breedhuis.

Baksteenbouw op gecementeerde plint met rechthoekige, deels betraliede keldergaten; bewaard houtwerk, onder meer windborden. Driezijdige erker in de rechtse travee. Rechthoekige muuropeningen op afgeschuinde hardstenen lekdrempels; deur met behouden traliewerk, aangebracht in de linker zijgevel en voorzien van een rondbogige deurportiek met hardstenen trap en ijzeren leuning. Achteraan, recente haakse aanbouw onder zadeldak met dito pannen. Links van het huis, twee recente losstaande garages.

• CEULEMANS M. & VAN DEN PUTTE J., Overpelt in woord en beeld, Overpelt, 1986, prentkaart op p. 27.
  • SCHREURS R., SCHREURS G. & LEDEGEN G., Het Overpelt van vroeger, Overpelt, 1985, z.pag., prentkaart nr. 12.

Auteurs: Pauwels, Dirk