Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Gelegen in een ruime beboomde tuin, verwijderd van de straat en voorzien van een vooraan gelegen trap met flankerend muurtje; bakstenen pijlers aan straatzijde. Alleenstaand complex van twee traveeën en twee bouwlagen, onder schilddak (kunstleien) met één dakkapel ondere vlakke bedaking en typische schouwen, daterend van 1931, confer hardstenen gevelsteen op pijler van deurportiek, met inscriptie: AC EN MB/ 1931.

Baksteenbouw met afwisselende volumewerking, met rechts lagere aanbouw, op andersoortige bakstenen plint; sterk overkragende houten kroonlijst. Muurvlakken bovenaan gemarkeerd door tegels in alternerend metselverband en verder door driezijdige erkers met overhoeks uitstekend baksteenverband, de linkse erker met balkon op de tweede bouwlaag. Grotendeels rechthoekige muuropeningen; bij de erkers: drielichten met typisch decoratief glas-in-lood in de bovenlichten; bewaard houtwerk. Deur onder betonnen luifel rustend op bakstenen pijler.

• BILSEN A., Honderd jaar Neerpelt. Fotokroniek van een dorp in de 20ste eeuw, Neerpelt, 2000, oude en recente foto's en oude prentbriefkaarten op p. 88.

Auteurs: Pauwels, Dirk