Kapelanie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelanie

Beschrijving

Voormalige kapelanie, een tijdje OCMW-kantoor, heden leegstaand. Gelegen in een ruime tuin met onder andere oude eiken. Aan straatzijde, beukenhaag en witbeschilderde gecementeerde pijlers met bekronende pijnappels en verdwenen ijzeren hek.

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën; en één bouwlaag onder mansardedak (nok wat schuin ten opzichte van de straat, mechanische pannen), van 1887, confer jaartalankers in achtergevel. Op de Ferrariskaart (1771-77) is op deze plek de vijfzijdige schans van Hechtel aangeduid met grotendeels noord-zuidgeoriënteerde gebouwen binnen de omwalling.

De voormalige kapelanie vervangt een vroeger, eveneens oost-westgeoriënteerd langgestrekt pand, aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Volledig witbeschilderde, van X-vormige en krulankers met dito spie voorziene baksteenbouw op gecementeerde plint; grotendeels vernieuwd houtwerk onder meer kroonlijst. Voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet, met bekronend dakvenster onder vlakke bedaking, en hoeklisenen. Beneden eertijds beluikte, getoogde muuropeningen op beschilderde gecementeerde lekdrempels, de voordeur in een vlakke, beschilderde, mogelijk hardstenen omlijsting op neuten onder een geprofileerde druiplijst. Eenvoudiger zijgevels met telkens twee rechthoekige vensters in geveltop en lagere aanbouwsels onder halve schilddaken met analoge muuropeningen, het rechter met recente garage. Eveneens simpeler achtergevel van slechts drie traveeën met betralied rechthoekig keldergat rechts, waarboven opkamer.

• Gegevens verstrekt door de Heemkundige Kring Hechtel-Eksel, 1997.

Auteurs: Pauwels, Dirk