is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
Deze vaststelling was geldig van tot
In kern mogelijk van circa 1700. Toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, Hulp der Christenen, en eertijds een druk bezocht bedevaartsoord.
Waarschijnlijk gebouwd vóór 1706, daar aangeduid op de kaart van H. Fricx (1706). Ook voorkomend op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Door recente werkzaamheden in de onmiddelijke omgeving vervallen geraakt.
In 2002 afgebroken en in 2003 vervangen door een replica aan de overkant langs de Molenstraat.
Beschreven toestand van bij de inventarisatie in juni 2001. Noordwest-georiënteerde, volledig bepleisterde en witbeschilderde rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder zadeldak (leien), eertijds ten zuidoosten voorzien van een vierkant dakruiterje met bekronend ijzeren kruis, confer sporen in bedaking en oude foto’s.
Voorgevel gemarkeerd door van imitatievoegen voorziene hoeklisenen en een puntgevelvormig spaarveld, waarin een rechthoekige portiek met verdiepte dito deur onder houten latei met bewaard hout- en traliewerk, bekroond met een driehoekig paneel met centraal cirkelmotief; op de hoeken van de geveltop, versiering door middel van vierpasjes of klaverbladmotieven.
In elke zijgevel één betralied oculus. Blinde sluiting met overhoekse, bovenaan afgeschuinde, onversneden steunberen. Omlopende geprofileerde daklijst. Bepleisterd en beschilderd interieur.
Mobilair: elders in veiligheid gebracht beeld van Onze-Lieve-Vrouw, eertijds geplaatst onder een baldakijn in gesculpteerd hout (18de eeuw); beschilderd houten altaar.
Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)