Katholieke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke school

Beschrijving

Voormalige katholieke school, opgericht onder impuls van burgemeester A. Tielen en pastoor Braeckers, waarbij de materiële inbreng vooral van de familie Schutjes-Bijvoet kwam, naar aanleiding van de schoolstrijd van 1879-84, in 1879 geopend en in dienst genomen.

De bouwwerken vatten aan begin augustus 1879 en waren op 1 november van dat jaar voltooid; inwijding op 3 november. Terzelfder tijd was het de bedoeling de jonge Toneel-, Zang- en Fanfarevereniging "De Bergengalm" (1871) een repetitie-, concert- en toneelzaal te bezorgen.

Heden lokalen van de Hechtelse dansvrienden. Alleenstaand gebouw van twaalf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de baan, kunstleien). Witbeschilderde verankerde baksteenbouw; beschilderde gecementeerde, van imitatievoegen voorziene afwerking voor plint, hoeklisenen en risaliet van vijfde travee; houtwerk vervangen door pvc of vernieuwd, laatstgenoemde bij kroonlijst. Verbindende rechte muizentand. De risaliet vormende vijfde travee was eertijds van een deur op neuten voorzien, die later tot venster werd aangepast; bekronende inscriptie: H. JOSEPH. Getoogde vensters op hardstenen lekdrempels in geprofileerde, beschilderde gecementeerde, grotendeels van een sluitsteen voorziene omlijstingen. Zijpuntgevels met vlechtingen en gedichte vensters.

Achteraan, latere lagere uitbouw, confer bouwnaad, onder doorlopend dakschild, met rechthoekige muuropeningen. Op de voormalige speelplaats achteraan, telkens twee oude linden ten noorden en ten zuiden.

• AGTEN C., red., 100 jaar Zusters van Maria Hechtel 1898-1998, Hechtel-Eksel, 1998, p. 24, 46.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, in Limburg, 40, 1961, p. 89.