Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: mogelijk eertijds dwarsschuur, heden garage-oorspronkelijk stal, thans extra woonhuisgedeelte-woonhuis met oorspronkelijk waarschijnlijk enkelhuis-, heden dubbelhuisopstand; eertijds mogelijk zes, heden vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de baan, mechanische pannen), uit begin 20ste eeuw.

In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt ongeveer op dezelfde plek al een vroeger langgestrekt gebouw voor. Verankerde, voor- en achteraan met een getrapte baksteenfries afgelijnde baksteenbouw op gecementeerde plint; bouwnaad rechts van de huidige voordeur; deels bewaard houtwerk. Grotendeels aangepaste, getoogde en deels rechthoekige muuropeningen in vlakke beschilderde gecementeerde omlijstingen; gedichte rechterdeur. Zijpuntgevel aan straatzijde met betralied getoogd keldergat waarboven opkamer en twee originele getoogde venstertjes in geveltop op beschilderde gecementeerde lekdrempels onder witte boogruggen. Blinde westelijke zijpuntgevel. Analoge, doch eenvoudiger achtergevel met gedichte rechterpoort.

Achteraan het geasfalteerde erf ten zuidwesten, originele lagere haakse aanbouw onder dito dak met analoge rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Pauwels, Dirk