Langgestrekte hoeven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeven

Beschrijving

In huidige vorm twee alleenstaande parallelle langgestrekte hoeven, die naar verluidt oorspronkelijk deel uitmaakten van één enkel U-vormig complex.

Nummer 1 met ordonnantie: melkhuis-dwarsschuur met verankerde korfboogpoort-koeienstal-woonhuis met dubbelhuisopstand; twaalf (?) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de dreef, mechanische pannen), volgens eigenaars van 1917, confer gegrift jaartal in recter zijpuntgevel.

Nummer 2 met gekasseid erf vooraan en ordonnantie: dwarsschuur met poort onder houten latei-stal-woonhuis met opkamer aan straatzijde; oorspronkelijk mogelijk tien, heden acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de dreef, woonhuis met mechanische pannen, dienstgedeelte met golfplaten), uit begin 20ste eeuw. Met gewone en krulankers verankerde, bij nummer 1 met overhoekse en rechte muizentand afgelijnde baksteenbouw; gecementeerde afwerking voor plint, alsook voor west- en zuidgevel van nummer 2; houtwerk deels vervangen door aluminium of deels vernieuwd. Eertijds deels beluikte (confer ogen), veelal getoogde muuropeningen op grotendeels gecementeerde, gedeeltelijk aangepaste lekdrempels. Analoge achtergevel bij nummer 1 met links twee betraliede getoogde keldergaten, waarboven opkamer.

Achteraan rechts, later haaks aangebouwde, heden ingestorte stallingen. Ten noordwessten van het erf van nummer 1, parallel losstaand dienstgebouw, onder meer schob, van baksteen en betonblokken onder zadeldak (golfplaten), daterend van na de Tweede Wereldoorlog. Nummer 2 met links vooraan aangebouwde stallingen onder lessenaarsdak (golfplaten) en met van een gekasseide stoep voorziene achtergevel met aangebouwde voormalige varkensstallen onder lessenaarsdak (golfplaten) en recente garage onder dito dak.

Achteraan het erf van nummer 2 , ten noordoosten, recente open schob onder zadeldak (golfplaten).

Auteurs: Pauwels, Dirk