Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Wat achterin en schuin ten opzichte van de straat gelegen, alleenstaande, tot circa 1970 bewoonde, heden leegstaande langgestrekte hoeve, met ordonnantie: paardenstal-dwarsschuur-koeienstal-met druivelaar begroeid woonhuis met enkelhuisopstand, deels tot garage aangepast; acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), van 1903 volgens huidige eigenaars, mogelijk ouder in kern gezien vrij steile dakhelling en krulankers. Dichter aan straatzijde gelegen, nieuwe woonst van circa 1970.

Ongeveer op dezelfde plek komt op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) een langgestrekte hoeve voor. In deze atlas is er nog een tweede langgestrekt parallel gebouw aangeduid, met ten westen en ten oosten van het complex twee vierkante kleine bestanddelen.

Verankerde baksteenbouw, bij woonhuis op gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk. Rechthoekige muuropeningen, deels aangepast en deels onder betonnen lateien. Bewaarde paardenstaldeur, verkleinde koeienstaldeur en behouden schuurpoort onder houten latei in gecementeerde omlijsting. Blinde linker zijpuntgevel. Achtergevel met voormalige schaapskooi, nadien omgevormd tot koeienstallen, en latere aanbouwsels van circa 1958, namelijk koeienstallen onder lessenaarsdak (golfplaten).

Achteraan het erf, parallel bakstenen dienstgebouw met ordonnantie: dwarsschuur-na de Tweede Wereldoorlog heropgebouwde koeienstallen-in 1967 afgebroken, volgens huidige bewoners oudste woonhuis, met jaartal 1720 op schouwbalk, onder zadeldak (golfplaten). Dit oudste woonhuis kan overeenkomen met het langgestrekte element op de Ferrariskaart (1771-77) en het grootste bestanddeel in de Atlas der Buurtwegen (1844).

Links haaks aansluitend, door enkele oude linden beschaduwd, voormalig schuurtje en stal van verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met circa 1967 afgebroken, eertijds in het verlengde gelegen woonhuis; aflijnende rechte muizentand; aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: Pauwels, Dirk