Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Aan straatzijde door zeven linden beschaduwde, alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: paardenstal(?)-dwarsschuur-koeienstal-woonhuis met enkelhuisopstand; heden negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien vooraan, mechanische pannen achteraan), uit eind 19de - begin 20ste eeuw, volgens buurvrouw begin 20ste eeuw afgebrand en weer hersteld. Erf niet toegankelijk.

Al op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt op ongeveer dezelfde plek een langgestrekt pand voor. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; deels bewaard houtwerk. Aflijnende rechte muizentand met dropmotief. Beluikte, getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels, de deur met gecementeerde dagkanten. Rechthoekige stalvensters in gecementeerde omlijstingen onder betonnen lateien. Schuurpoort onder houten latei.

Blinde linker zijpuntgevel. Rechter zijpuntgevel met aanbouw onder lessenaarsdak, op zijn beurt met aanleunende recente garage van betonblokken. Achtergevel met analoge muuropeningen, recente luifel en twee al dan niet latere haakse aanbouwsels onder dito daken (mechanische pannen), op hun beurt voorzien van veelal latere aanbouwseltjes onder zadel- en lessenaarsdaken (golfplaten).

Auteurs: Pauwels, Dirk