• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Links en rechts van het erf van originele smeedijzeren hekken voorziene, alleenstaande voormalige kledingzaak, vervolgens kappersbedrijf en woonst, heden café-restaurant; 3 à 4 traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1924-25 volgens eigenaar.

Baksteenbouw op gecementeerde plint van imitatiebreuksteen met hardstenen afzaat; grotendeels vernieuwd houtwerk, doch fraaie behouden deur met rozetten en gestileerde florale motieven in art deco. Linkertravee met van een sierlijk ijzeren leuning voorzien balkon op de tweede bouwlaag, geflankeerd door hardstenen lisenen in de vorm van pilasters en bekroond met een puntgevel met rondbogig spaarveld. Rechthoekige, korfboogvormige, rondbogige en getoogde muuropeningen op afgeschuinde hardstenen lekdrempels, de rechthoekige onder geprofileerde hardstenen lateien met bakstenen ontlastingsboogjes, de overige met hardstenen diamantkopsluitstenen en hoefijzervormige boogruggen.

Eenvoudiger zijgevels met drie markerende schouwen, de rechter met aangepast benedenvenster en twee betraliede rechthoekige keldergaten. Eveneens sobere achtergevel met analoge muuropeningen. Achteraan links, originele haakse aanbouw onder dito zadeldak; achteraan rechts, recente aanbouw. De linkerzijpunt- en de achtergevel vertonen vele kogelgaten van beschietingen tijdens de slag om Hechtel in september 1944.

Auteurs: Pauwels, Dirk