Alleenstaande langgestrekte hoeve

Beschrijving

Door een oude eik beschaduwde, aan een deels gekasseid erf gelegen, alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met enkelhuisopstand; heden zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), in kern van 1742, confer jaartalankers in rechter zijpuntgevel. Thans in gebruik als woonst en drankenfirma.

Merkwaardig genoeg niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1844) komt de hoeve wel voor, met ten noordwesten ervan een losstaand haaks dienstgebouwtje, op de plaats van het huidige, alsook drie bijkomende, ten westen gelegen, losstaande gebouwen, die heden verdwenen zijn, waaronder waarschijnlijk de volgens een buurtbewoonster recent afgebroken schaapskooi.

Oorspronkelijk in vakwerk opgetrokken, heden quasi volledig versteend; baksteenbouw, voorzien van gewone en krulankers met dito spie, op gecementeerde plint met imitatievoegen; deels bewaard houtwerk. De links aangebouwde stal en de dwarsschuur zijn nog deels in stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen. Aflijnende overhoekse muizentand voor- en achteraan. Rechthoekige en licht getoogde, deels aangepaste muuropeningen uit de 19de eeuw, op al dan niet gecementeerde bakstenen lekdrempels, deels onder houten lateien. Gedeeltelijk met planken beklede linker zijpuntgevel met aangebouwde bijkomende stal onder lessenaarsdak (golfplaten). Volledig gecementeerde, van imitatievoegen en vlechtingen voorziene rechter zijpuntgevel met topstuk, eertijds beluikt benedenvenster en betralied getoogd keldergat, waarboven opkamer. Verspringende achtergevel met analoge muuropeningen, één deur in een houten kozijn en links aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten) uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Ten noordwesten van het erf, door een oude linde beschaduwd, vervallen, later, haaks losstaand dienstgebouw van verankerde rodere baksteen onder dito zadeldak; rechthoekige muuropeningen, deels onder houten lateien; aanbouwseltje onder lessenaarsdak (golfplaten).

Achteraan het erf, ten noordoosten, twee recente hangars van golfplaten.

Auteurs: Pauwels, Dirk