erfgoedobject

Langgestrekte hoeve De Winning

bouwkundig element
ID
80462
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80462

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sterk gerenoveerde langgestrekte hoeve, met volledig gewijzigde ordonnantie. Mogelijk in kern van 1777, confer eertijds vooraan aangebrachte, thans door eigenaars bewaarde jaartalankers, maar recent quasi volledig heropgebouwd met behoud van het oorspronkelijke volume en een deel van het gebint.

Waarschijnlijk is de hoeve nog ouder in kern, daar ze in langgestrekte vorm allicht reeds voorkomt op de Ferrariskaart (1771-77). Eveneens als een langgestrekte hoeve aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Opkamer aan straatzijde. Interieur: oude schouwbalk, 1782 gedateerd.

Nummer 10 was de voormalige schuur van hoger genoemde hoeve en is thans eveneens fel aangepast. Deze schuur is als langgestrekt gebouw reeds aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844).


Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve De Winning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.