Langgestrekte hoeve Ter escht

Beschrijving

Aan een driehoekig plein gelegen, eertijds door drie, thans door nog twee oude linden beschaduwde, langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-waarschijnlijk stal, heden garage-woonhuis met enkelhuisopstand; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Volgens de eigenaar komt het gebint met inscriptie: FROYEN van een andere hoeve. Rechts van het woonhuis staat een oude fruitboom en een jonge notelaar. Opzij van het erf, oude meidoornhaag.

Verankerde, met een rechte muizentand afgelijnde baksteenbouw op beschilderde gecementeerde plint; grotendeels bewaard houtwerk. Beluikte rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Schuurpoort onder houten latei. Links vooraan, latere aanbouw onder lessenaarsdak (golfplaten), heden garage. Rechter zijpuntgevel met originele aanbouw onder lessenaarsdak (dito pannen), de voormalige varkensstallen, heden slaapkamers. Aangepaste achtergevel.

Achteraan, later, losstaand haaks bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige en getoogde muuropeningen; verdwenen bakoven.

Auteurs: Pauwels, Dirk