Herenhuis van 1756

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1756

Beschrijving

Herenhuis van 1756, confer jaartalankers vooraan, later opgehoogd, confer huidige plaats van vlechtingen. Volgens het Generaal Denombrement van alle huyzen en erven (1799), dat jaar in het bezit van Mathijs Clercx-Nijs (1735-1809), vader van drossaard Clercx en secretaris der schepenbank van Eksel, Overpelt en Luyksgestel. Tot op vandaag eigendom van afstammelingen van deze familie.

Heden twee aparte eigendommen. Op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een U-vormig complex, met de benen van de letter ten zuiden en een centraal losstaand gedeelte. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt een ongeveer rechthoekig geheel voor, met oostelijke uitbouw, met ten noordoosten een nog niet aangebouwd, maar losstaand L-vormig dienstgedeelte, de huidige woonst nummer 2.

Voor het woonhuis van een met klimop begroeid bakstenen muurtje en achteraan van een dito ommuurde tuin voorzien complex bestaande uit een woonhuis met ten noorden aansluitende, achteraan van een haakse aanbouw onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) voorziene, lagere originele aanbouw en in het verlengde een heden aangebouwd U-vormig voormalig dienstgedeelte, eertijds stallingen, dwarsschuur en paardenstal, heden woonst nummer 2. Met krulankers met dito spie en gewone ankers verankerde baksteenbouw, het woonhuis op gecementeerde plint en licht verhoogde begane grond, onder verspringende, al dan niet gecombineeerde zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), de noordelijke aanbouw met noordaandak voorzien van schouderstukken en vlechtingen; overal vernieuwd houtwerk. Woonhuis van het breedhuistype met dubbelhuisopstand; vijf traveeën en twee bouwlagen. Waarschijnlijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebrachte, horizontaliserende witbeschilderde gecementeerde banden ter hoogte van lekdrempels en tussendorpels; analoog afgewerkte hoekbanden, aanzet-, sluitstenen en fries. Beneden beluikte, rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Deur in hardstenen geprofileerde omlijsting op neuten onder geprofileerde druiplijst met diamantkop- en ruitversiering; nieuw traliewerk in bovenlicht; hardstenen trap. Zijpuntgevels met vlechtingen en gelijkaardige muurbanden. Recent volledig bepleisterde en beschilderde zuidelijke zijpunt- en achtergevel, met aangepaste muuropeningen, en recente zuidelijke aanbouw. Aanbouwsels ten noorden met volledig aangepaste, grotendeels rechthoekige muuropeningen, onder meer enkele houten kruis- en bolkozijnen. U-vormig gedeelte met aflijnende overhoekse muizentand en noordelijke zijpuntgevel met vlechtingen. Achteraan stond eertijds een bakhuis.

• S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 11.
  • S.N., Lei en griffel, 4, 1, 1996, p. 9.
  • VANDEPUTTE O., red., Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten, 4de vernieuwde uitg., Tielt-Antwerpen, 1995, p. 496.

Auteurs: Pauwels, Dirk