Woning met winning en brouwerij van J.B. Truyens-Corstiëns

Beschrijving

Woning met winning en brouwerij van J.B. Truyens-Corstiëns (° 1835), burgemeester van Eksel van 1875 tot 1920, daterend van het midden of de tweede helft van de 19de eeuw en niet aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

In de ontvangstkamer prijkte eertijds op de schouw het portret van de burgemeester door de Kempische schilder Karel Theunissen (1871-1948 ). Erf niet toegankelijk.

Gesloten, verankerd bakstenen complex, bestaande uit een woonhuis aan straatzijde, namelijk een breedhuis met dubbelhuisopstand op van imitatievoegen voorziene, beschilderde gecementeerde plint, met rechts ervan een inspringende lagere latere aanbouw, confer bouwnaad en andere baksteenkleur, en achteraan een U-vormig gedeelte met doorgang naar het erf en recente aanbouw onder lessenaarsdak, het geheel onder al dan niet gecombineerde zadeldaken (kunstleien), het woonhuis met aanbouw aan straatzijde met zes en achteraan met twee recente dakkapellen, deels tussen al dan niet beschilderde, gecementeerde aandaken met schouder- en topstukken; aflijnende overhoekse muizentanden; zijpuntgevels met vlechtingen; vernieuwd houtwerk. Rechthoekige muuropeningen op deels vernieuwde, hardstenen lekdrempels, met verlaagde luiken, confer ogen. Deur in vlakke hardstenen omlijsting op neuten. U-vormig gedeelte met grotendeels aangepaste muuropeningen.

• S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 6.
  • S.N., Lei en griffel, 4, 2, 1996, p. 72; 4, 3, 1996, p. 107.