Teutenhuis Witters

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Teutenhuis Witters

Beschrijving

Voormalig teutenhuis Witters, naar de teutenfamilie G.H. Witters-Peeten, eigenaar in 1880, eertijds tevens kapelanie.

In 1906 bouwde J. Witters de brouwerij Sint-Jozef achter de woning. Aan straatzijde links, latere bakstenen muur met hardstenen afwerking en recent ijzeren inrijhek. Aan straatzijde rechts, beukenhaag. Erf niet toegankelijk.

Alleenstaand dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder licht geknikt, steil schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met geprofileerde daklijstbalkjes, in kern uit de 18de eeuw. De bepleistering in neo-Lodewijk XVI-stijl is waarschijnlijk in de 19de eeuw aangebracht.

Op de Ferrariskaart (1771-77) komt op deze plaats een L-vormig gebouw voor, met een klein losstaand bestanddeel ten zuiden. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) heeft het woonhuis geen aanbouw meer, maar is aldaar weliswaar vergezeld van twee heden verdwenen losstaande elementen ten oosten. Bepleisterde en witbeschilderde, volledig van imitatievoegen voorziene bouw; ankers al dan niet met gekrulde spie; vernieuwd houtwerk. Hoeklisenen. Tussen geprofileerde lijsten gevatte fries versierd met paneelwerk, guirlandes, rozetten, onder meer van acanthussen en guttae voorziene consoles en acanthussen met bloemen op de hoeken. Beluikte rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Eenvoudiger zijgevels, de linker blind.

Achteraan het erf, losstaande parallelle, voormalige brouwerij van 1906. Verankerde baksteenbouw onder links afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) met verluchtingsdak rechts. Aflijnende overhoekse en rechte muizentand. Getoogde, deels aangepaste en gedichte muuropeningen op gecementeerde lekdrempels met deels bewaard houtwerk. Rechts, originele aanbouw onder lessenaarsdak.

Achteraan links van het erf, recent bakstenen hondenhok.

• S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 7, afb.