• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Het burgerhuis ligt in een ruime tuin met aan straatzijde een bakstenen muurtje met hardstenen afwerking en eertijds ijzeren hekken en achteraan het erf een oude wilgenboom. Naar aanleiding van de renovatie van 2001, geplande nieuwe hekken.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) tussen aandaken met schouder- en topstukken (schouwen) en met vooraan twee dakkapellen onder zadeldakje met schild vooraan en bolbekroning, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

Van rozetankers voorziene baksteenbouw op van imitatievoegen voorziene gecementeerde plint met betraliede getoogde keldergaten; gebruik van hardsteen voor aanzetstenen, diamantkopsluitstenen, lekdrempels en consoles van schouderstukken; gebruik van witbeschilderde gecementeerde baksteen voor druiplijsten; grotendeels vernieuwd houtwerk, doch behouden geprofileerde kroonlijst op dito consoles en eveneens bewaarde voordeur. Vernieuwde hardstenen deklijsten. Aflijnende dubbele overhoekse muizentand. Middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning met schouderstukken, overhoeks topstuk met bolbekroning en centraal rondboogvenstertje. Getoogde muuropeningen. Bovenlicht van deur met sierlijk, van bloemmotieven voorzien glas in lood in art nouveau.

Eenvoudiger zijgevels met analoge muuropeningen, de linker met originele L-vormige, met analoge muizentand afgelijnde aanbouw van één bouwlaag onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien) met grotendeels getoogde en deels aangepaste muuropeningen, onder meer poort in linkerzijgevel. Eveneens eenvoudiger achtergevel van drie traveeën met getoogde muuropeningen en originele haakse van een rechthoekige deur en dito luik in de puntgevel voorziene linkeraanbouw van één bouwlaag onder dito zadeldak, eertijds stallen en latrine.

Tussen beide aanbouwsels in, recente of heropgemetselde muur. Ten zuidwesten, recent losstaand haaks dienstgebouw, namelijk garage, “in stijl”.

Auteurs: Pauwels, Dirk