Hotel de la Gare

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de la Gare

Beschrijving

Hotel, met achteraan bedrijfsgebouwen van de voormalige sigarenfabriek van de uit Nederland afkomstige Hendrik Oswald Geurts, confer inscriptie op linker zijpuntgevel achteraan het erf: "H.G.-1922", jaar waarin de bedrijfsgebouwen werden vergroot naar ontwerp van ingenieur Wilsens (Peer). Erf niet toegankelijk.

Breedhuis met dubbelhuisopstand; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok haaks op straat, mechanische pannen), uit eind 19de eeuw (circa 1868). Volledig bepleisterde en beschilderde, van imitatievoegen en rozetankers voorziene baksteenbouw op plint met twee betraliede rechthoekige keldergaten; vernieuwd houtwerk. Gecementeerde versiering door middel van met panelen versierde hoekbanden en fries. Beneden eertijds beluikte rechthoekige muuropeningen; benedenvensters met beschilderde gecementeerde lateien en lekdrempels; voordeur en bovenvensters in dito omlijstingen, de deur met neuten en sluitsteen. Analoge, doch eenvoudiger zijpuntgevels en achtergevel, de rechter met recente beschieting.

Dienstgebouwen van witbeschilderde, door gewone en krulankers verankerde baksteen, met deels bewaard houtwerk. Aan straatzijde, haakse originele aanbouw op beschilderde gecementeerde plint, eertijds onder zadeldak, confer sporen van voormalige dakhelling bij achtergevel woonhuis, heden onder plat dak; rechthoekige muuropeningen onder houten lateien.

Achteraan het erf, losstaande L-vormige, voormalige sigarenfabriek onder zadeldaken (nok parallel met straat, bij uitbreiding van 1922 nok haaks op straat, mechanische pannen en kunstleien); oudste gedeelte met aandaken, schouder- en topstukken met gecementeerde afwerking, alsook imitatievoegen. Ritmerende lisenen. Deels gedichte en aangepaste, getoogde, rechthoekige en korfboogvormige muuropeningen, de rechthoekige doorgaans onder ijzeren I-balken met rozetten.

• Lei en griffel, 5, 2, 1997, p. 41; 9, 2, 2001, p. 51-54.
  • Informatie verkregen door Dhr. Meuwis, mail d.d. 3/12/2009.

Auteurs: Pauwels, Dirk

Aanvullende informatie

Op 3/12/2009 meldt J. Meuwis per mail: het pand werd circa 1868 gebouwd door de familie Clercx bij de opening van de halte Exel op de spoorlijn Hasselt - Eindhoven om de reizigers op te vangen. Het bleef in bezit van de nazaten van deze familie tot H. Geurts & Cie het in 1919 kocht. De familie Geurts bewoonde het vanaf 1919. Voorheen was ook de cigarier J. Geunes er gevestigd.

Auteurs: Meuwis, J.