Villa Berkenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Berkenhof

Beschrijving

Eclectische villa met cottage-allure. Aan straatzijde, taxus- en beukenhaag, alsook twee vierkante bakstenen pijlers met gecementeerde en hardstenen afwerking, waartussen een art-nouveau-getint ijzeren hek. Gekasseide oprit.

Gelegen in een ruime Engelse landschapstuin, met oude bomen, onder meer eiken, rode beuken, acacia’s en kastanjelaar. Drie traveeën en twee bouwlagen onder complexe, deels afgewolfde bedaking (kunstleien), met daklijstbalkjes en een viertal dakkapellen onder zadeldaakjes, deels met een van een smeedijzeren bekroning voorziene naaldspits of dakschild vooraan, van circa 1900. De zijtraveeën vormen een breed-, de middentraveeën een diephuis.

Baksteenbouw op afgeschuinde gecementeerde plint, vooraan van imitatiebreuksteen met hoeken, geprofileerde afzaat en rechthoekige keldergaten van hardsteen; verder gebruik van dit materiaal voor deklijsten, afgeschuinde lateien, lekdrempels, tussendorpels, venster-, deurstijlen, consoles, deel van aanzet- en sluitstenen, geprofileerde schouderstukken en vaasvormig topstuk van de puntgevelvormige bekroning van de middenrisaliet; deels bewaard houtwerk, onder meer geprofileerde kroonlijst achteraan, ter hoogte van het oostbalkon voorzien van dito consoles. Gecementeerde afwerking verder voor muurbanden, deel van aanzet- en sluitstenen en afwerking van geveltoppen met getrapte en dambordmotieven. Markerende spaarvelden, met aflijnende al dan niet klimmende rondboogfriezen of dropmotieven. Grotendeels rechthoekige, deels gekoppelde, rondbogige, getoogde en korfboogvormige muuropeningen; voordeur met diamantkopsluitsteen. Gelijkaardig opgevatte zijgevels en achtergevel. Oostzijgevel met markerende, van een sieranker voorziene schouw en originele uitbouw van één bouwlaag met bekronend balkon, waarop een rechthoekig deurvenster onder ijzeren I-balk met rozetten uitgeeft.

Achteraan het erf, ten noorwesten, analoog losstaand T-vormig voormalig koetshuis onder gecombineerde zadeldaken (Vlaamse pannen), waarbij de van een middenrisaliet met puntgevelvormige bekroning voorziene oostelijke zijgevel door jaartalankers 1900 is gedateerd. Zuidkant met door getrapte klimmende baksteenfries bekroond spaarveld bij puntgevel. Muuropeningen deels onder ijzeren I-balken. Westelijke zijpuntgevel met originele lagere aanbouw onder lessenaarsdak).

• Lei en griffel, 5, 2, 1997, p. 39.

Auteurs: Pauwels, Dirk