Kapel van het Vlasmeer

Beschrijving

Wat achterin, tussen Wever- en Vlasmeerstraat gelegen bedehuisje, waar gelovigen van Eksel en omgeving enerzijds de Heilige Maagd kwamen aanbidden voor genezing of verlichting van de doodsstrijd, anderzijds voor de verlossing van een “gedwongen rust”, wanneer kinderen op een bepaalde leeftijd nog steeds niet konden lopen of personen hadden af te rekenen met verlamming of een soortgelijke kwaal.

Door twee linden beschaduwde, van een kasseien stoep en vooraan deels van gele cementtegels voorziene kapel uit de 18de eeuw (na 1711, daar niet vermeld in het verslag van de kerkvisitatie dat jaar), reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845). De vorige linden moesten in juni 1989 worden verwijderd wegens brandschade.

Vermoedelijk opgericht door de buurtschap of door particulieren.Vanaf 1844 ressorterend onder de bevoegdheid van de kerkfabriek. Circa 1979, diefstal van het oude houten Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en van een Heilige Familie. In 1990-91, restauratie, onder andere droog maken van de muren, reiniging van buitenmuren en leien, vervanging van het binnenpleisterwerk.

Van krulankers, deels met gekrulde spie, voorzien georiënteerd bedehuisje van witbeschilderde baksteen op beschilderde gecementeerde plint onder zadeldak (kunstleien) met zeszijdige dakruiter ten westen, onder ingesnoerde naaldspits met bolbekroning, smeedijzeren kruis en windhaan; driezijdige sluiting met dito kruis; bewaard houtwerk doch vernieuwde daklijst. Voorgevel met vlechtingen, verankerde getoogde deuropening van een dubbele rollaag en een platte laag en één betralied rondboogvenstertje in vlakke beschilderde bepleisterde omlijsting. Per zijgevel, telkens één analoog venstertje. Blinde koorsluiting met ritmerende overhoekse lisenen. Volledig bepleisterd en witbeschilderd interieur, overkluisd door middel van een dito tongewelf. Decoratieve cementtegelvloer. Twee houten trekbalken.

Mobilair: Gipsen beelden, onder meer van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (20ste eeuw); deels gepolychromeerd houten altaar, voorzien van twee pilasters (18de eeuw ?); twee bidbanken, twee knielbankjes en twee kerkstoelen; offerblok.

• OPDENACKER E., Kapellen te Eksel. Onderzoek naar hun historische en volkskundige aspecten, in Volkskunde, 1991, p. 178 en passim, afb. op p. 179.
  • OPDENACKER E., Kapellen te Eksel. Onderzoek naar hun kunsthistorische en volkskundige aspecten, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, 2dln., Leuven, 1990, 1, p. 52-57; 2, pln. 60-65.
  • ROBYNS O., Geschiedkundige aanteekeningen betreffende Exel, in 't Daghet in het Oosten, 19, 1903, p. 63.
  • S.N., Gemeentelijk informatieblad Hechtel-Eksel, nr. 4, 1990, z.pag., afb.
  • Gegevens verstrekt door de Heemkundige Kring Hechtel-Eksel, 1997.