Paenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Paenhoeve

Beschrijving

Paenhoeve of brouwerijhoeve van 1734. Vrij recent gerestaureerd. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt het uit drie langgestrekte gebouwen bestaande complex al in zijn huidige configuratie voor. In genoemde atlas heeft de haakse dwarsschuur wel een heden verdwenen noordoostelijke aanbouw. Woonhuis en erf eertijds, minstens tot 1973, beschaduwd door een paar oude bomen.

Aan straatzijde van een recente beukenhaag en een gekasseide oprit voorziene, langgestrekte hoeve met losstaande bestanddelen. Met gewone en krulankers met dito spie verankerde bakstenen gebouwen onder wolfs-, zadeldaken en lessenaarsdaken (Vlaamse pannen, deels riet bij woonhuis); vernieuwd hout- en traliewerk, onder meer daklijstbalken, gewone, klooster-, bol- en kruiskozijnen.

Ten zuiden, van een kasseien stoep voorzien woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag. Met krulankers met dito spie verankerde getoogde voordeur van een dubbele rollaag en een platte laag. Zijgevels met vlechtingen, de westelijke met jaartalankers 1734, de oostelijke met gedichte analoge deur. Analoge achtergevel met originele uitbouw links en opkamer rechts waarnaast bouwnaad.

Ten westen, haakse, met rechte muizentand afgelijnde dwarsschuur met recente rechthoekige metalen poort. Ten zuidwesten zijpuntgevel met waarschijnlijk hergebruikte jaartalankers 1664 en later aanbouwsel, zie bouwnaad en andere baksteen, met recente schuifpoort. Aangepaste zijpuntgevel ten noordoosten. Achteraan ten westen, analoog houten aanbouwsel en losstaand kippenhokje. Ten noorden, schuin tegenover de straat gelegen dienstgebouw met van schouder-, topstukken en vlechtingen voorziene aandaken. Gelijkaardige deur als bij woonhuis vooraan. Zuidoostelijke zijpuntgevel met jaartalankers 1766 en luik in geveltop.

Ten noordwesten en achteraan, aanbouwsels. Uiterst ten westen van het erf, drie open schobben, mogelijk andere eigendom .

• S.N., Lei en griffel, 2, 1, 1994, p. 11; 8, 4, 2000, p. 120-124, afb. van de hoeve op p. 120.
  • AGTEN C., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, afbn. op p. 228-29 (voor en na restauratie).

Auteurs: Pauwels, Dirk