Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Pal aan de straat gelegen, van een recente gekasseide stoep voorziene, langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-stal-dwarsschuur; oorspronkelijk mogelijk vijf, heden zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak(nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit eind 19de - begin 20ste eeuw, mogelijk ouder in kern, daar in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek al een langgestrekte bouw voorkomt.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint; vernieuwd houtwerk. Ritmerende lisenen en verbindende getrapte baksteenfries. Getoogde muuropeningen op hardstenen lekdrempels. Voormalige staldeur tot venster aangepast. Schuurpoort onder houten latei. Rechtertravee met waarschijnlijk later, lager poortje onder ijzeren I-balk. Eenvoudiger zijpuntgevels, de rechter met gedicht rond uilengat in geveltop. Achtergevel met recente aanbouwsels onder lessenaarsdaken.

Links van het erf, losstaand haaks dienstgebouw, heden aangepast tot garage, onder dito zadeldak.

Auteurs: Pauwels, Dirk