erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans

bouwkundig element
ID
80523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80523

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel op de hoek met de Stationsstraat, naar ontwerp van pater Bertilius (Heusden). Het huidige bedehuis vervangt een ouder kapelletje van circa 1840, dat E. Lijnen had laten bouwen.

Oorlogsbeloften, sleet aan het oude gebouwtje en de verbreding van de straat lagen aan de basis van de nieuwbouw. In de dakruiter werd een klokje opgehangen, gegoten door Jaenen-Wouters van Diest.

Op 1 mei 1951, inwijdig, confer tekstplaatje links van de deur. Door sierdennen omgeven, van een gecementeerde stoep met bakstenen kruis voorzien, georiënteerd bakstenen gebouw van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak met windborden en vierkant westelijk dakruitertje (leien) met ijzeren kruis.

Omzetting van traditionele elementen als de spitsboog in een vernieuwde context. Gebruik van rodere baksteen voor omlijstingen en van hardsteen voor de bollen tussen basement en dekplaat, die de voorgevel van de portiek met spitsbogige muuropening dragen. Spitsboogportaal met bewaard hout- en traliewerk, laatstgenoemde met inscriptie: O.L.V. VAN DEN H. ROZENKRANS/ BID VOOR ONS, waarboven hardstenen gevelsteen met jaartal: 1950, waarschijnlijk verwijzend naar het begin van de bouw. Zijgevels met telkens twee spitsboogvenstertjes met ijzeren roedeverdeling. Blinde sluiting.

Interieur met overkluizing door middel van een bepleisterd en beschilderd spits tongewelf.

Mobilair

Gekleed Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en enkele gipsen beelden onder meer een Heilig Hart en een Sint-Antonius; altaar van rood marmer.

  • BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 15, afbeelding.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80523 (Geraadpleegd op 22-01-2021)