erfgoedobject

Veldkapel van 't Genaderen

bouwkundig element
ID
80524
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80524

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten zuiden van de Genaderse molen staat sedert vele jaren een klein veldkapelletje, beschaduwd door een kanstanjeboom. Op de Ferrariskaart (1771-77) is, volgens Brouwers en Bogaerts, op deze plek al een ouder exemplaar aangeduid, dat door ons evenwel niet werd aangetroffen in deze cartografische bron. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) komt het wel voor, aldaar in het midden van de huidige Springstraat, waar ‘t Genaderen uitmondt.

Huidig bouwsel opgericht in de jaren 1930 door een bewoner van de nabijgelegen boerderij, namelijk J. Lijnen. Lange tijd leeggestaan, daar de aanwezigheid van een beeldje slechts van korte duur was door toedoen van vandalen. Recent werd een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, geschonken door de zusters van Meulenberg, in de nis geplaatst en met glas afgeschermd.

Bepleisterde en witbeschilderde, van imitatievoegen voorziene, rechthoekige baksteenbouw. De afgeronde bovenkant is afgedekt met een teerlaag tegen indringend vocht. Rondboognis met gipsen beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Lager dient een kleine rechthoekige nis voor het plaatsen van bloemen of een noveenkaars. Aan de voet van de kapel werd een sjabloontekening aangebracht.

  • BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 18, afbelding.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veldkapel van 't Genaderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/80524 (Geraadpleegd op 22-01-2021)